Het stuk dat aangevallen staat, kan vaak gered worden. Dat kan op verschillende manieren:

-Weggaan

-Slaan

-Dekken

-Tussenplaatsen

Links staat het paard aangevallen door de toren, maar het paard kan gered worden.

Dit kun je doen met Ph4, Pg5, Pe5, Pd4, Pd2, Pe1 en Pg1. Dit is de eerste vorm van verdedigen, WEGGAAN. 

Rechts is de witte toren aangevallen door het paard, maar de toren kan gered worden, door middel van Lxe6, dan kan wit het zwarte paard pakken. Dit is de tweede vorm van verdedigen, SLAAN. Als je goed hebt gekeken, kun je zien dat de witte toren ook weg kan gaan, dus hier zijn 2 opties mogelijk.

 

Als je je afvraagt wat het kruisje in Lxe6 betekent, het kruisje staat voor slaan.

Hier links staat het zwarte paard aangevallen, het paard kan niet weggaan en kan ook niet slaan dus we zullen een andere verdediging moeten toepassen. Hier kan het paard gered worden door Tb1. Nu wordt het paard verdedigt door de toren. Als de dame het paard staat verliest wit punten. Want dan slaat de toren de dame en een paard is 3 punten waard en een dame 8 punten. We noemen deze verdedigingsstrategie DEKKEN.

Hier rechts staat de dame van zwart aangevallen door de witte toren. Je kunt hier 2 manieren gebruiken om de dame te redden, weggaan en TUSSENPLAATSEN. 

-Weggaan: de dame gaat naar een ander veld zoals: a7, b7, d7, e7, f7, g7, h7, b8, d6, e5, f4, h2, d8, b6, a5.

-Tussenplaatsen: De nieuwe strategie: Lc6, kan ervoor zorgen dat de dame niet wordt gepakt want dan kan de toren niet bij de dame en als de toren de loper slaat, slaat de dame terug en heeft zwart voordeel omdat een loper 3 punten waard is, en een toren 5 punten.

Bij dit diagram werkt slaan van de toren niet want de toren staat gedekt door de pion op b2 en een dame is meer punten waard dan een toren en dan heeft zwart voordeel.

Er zijn dus 4 manieren van verdedigen:

-Weggaan

-Slaan

-Dekken

-Tussenplaatsen

Je kunt hieronder oefenen met wat je hebt geleerd, bij elk diagram moet je als antwoord geven welke strategie je kan gebruiken om het aangevallen stuk te verdedigen. 

Zwart aan zet                                                             Zwart aan zet